Att tänka på vid deklaration

Då det är dags att deklarera så ska man redan vara klar med underlaget för den deklaration som man skickar in till Skatteverket. Numera så kan man ta hand om sin deklaration på lite olika sätt och om du väljer metoder som telefon, sms, mobil, mejl eller vanlig post beror förstås på hur din deklaration ser ut och hur van du är vid att deklarera.

Det finns mycket att tänka på vid deklaration men här är några viktiga punkter som de flesta bör ha koll på innan deklarationen skickas in.

Vad ska man deklarera?

Är du medveten om vad som ska ingå i din deklaration? Om man till exempel har en enskild firma så kommer deklarationen att se lite annorlunda ut än om man är vanlig privatperson som kanske har sålt en bostad under det gångna året.

Deklarationen är ju till för att Skatteverket ska kontrollera om du betalat den skatt som du är skyldig, men även för att se om du har betalat för mycket skatt.

Det här händer både för privatpersoner och för de som äger företag. Har man en komplicerad ekonomi med många utgifter och inkomster så ska man se till att få hjälp av ett proffs som kan alla regler och villkor.

När ska det vara klart?

Om man inte är noggrann med att spara underlag för avdrag så kan det bli lagom stressigt då datum för deklaration kommer närmre. Först och främst så gäller det att hålla ordning på sina räkningar och affärer.

Om man säljer värdepapper, hus eller gör affärer så måste detta deklareras, och man kan inte komma och säga att man har tappat kvitton och tro att man ändå får igen pengarna via sin deklaration.

För året 2012 så ska inkomstdeklarationen vara klar den 2 maj klockan 24.00, om man inte bor i Sverige så har man till den 31 maj på sig att skicka in dokumenten.

Tänk på att anmäla ett konto som du vill ha skattepengarna insatta på. Dessa får du i juni förutsatt att du har deklarerat korrekt och att du har rätt till skatteåterbäring.